Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co do truhlíků?

Od: babkazov® odpovědí: 62 změna:

Už se velice, jako všichni, nemohu dočkat jara. A tak přemýšlím, co si dám letos do truhlíků.;) Mám kuchyňské a koupelnové okno na sever a ostatní okna na jih. Tam je tak strašná výheň, naprosto bez chvilky stínu, že tam nic živého nepřežije, v plném létě, ani den. *hi* V kuchyni a koupelně jsem měla celá léta převislé muškáty. Vloni jsem udělala mix rostlin. Stojací muškáty po krajích, bakopu, lobelku, nějaké žluté a fialkové převislé kytky, abych neměla v kuchyni tmu. *nevi*A co letos? Na co se chystáte vy?

doplněno 23.02.10 12:09:

Samozavlažovací truhlíky mám, velice se mi oplatily, jsou bezva *jasne*

62 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já nedám dopustit na sever - fuchsie, a na jih surfínie. Ikdyž ty mám na jihovýchod, takže k večeru už tam nesvítí, ale stejně je ve vedrech dvakrát denně zalévám. Loni jsem měla vitálku, krásná kytička s drobnými, žlutými kvítky, ale brzy odešla. Pak mám na jižní stranu dobrou zkušenost s okrasným tabákem, ale je víc druhů, na okno je lepší nižší, neudělá převis, ale hodně kvete a ještě voní.Pak mám ráda ještě kejklířku - mimulus, také vděčná kytička, ale též nevydrží do podzima.Prostě muškáty v květnu začnou a v říjnu ještě kvetou. ale dá se i v létě něco vsadit jiného, po lobelkách dávám koukolky, a jsou pak krásné do podzimu, ale musí se nasít až déle. *slunce**slunce* Už aby to sluníčko bylo *slunce*tady, ale my tu máme ještě strašného sněhu, ach jo...ještě jsem si vzpomněla na štírovník, převislá, zajímavá kytička a neokoukaná...

myse*

taky na sever dávám fuchsie ale mezi ně lobelky - ve stínu vydrží do mrazu - ale je fakt, že mám zavlažovací truhlíky a nedám na ně dopustit. na východě (hodně větru a deště) stojací muškáty, na západní straně petunie a na jižní co mě napadne...

papene*

*slunce*Jižní strana,samozavlaž.truhlíky.Obden zaléváme.Dříve jsme taky zkoušeli vše možné i nemožné.*palec*Na konec nejlepší jsou muškáty.Pod terasu petunie.Tam to tolik nepere.

*modla*Vždy si pečlivě rozepíšeme kolik jich je potřeba a kam všude.Ale když nakupujeme tak stejně koupíme ještě něco navíc a potom nevíme kam to zasadit.*smich*

Letos jsem zvědavá jak to dopadne.

*hej*Kytkám zdar!

Co do truhlíků?
binka*

Také máme terasu a okna na jih. Řeším to převislými i vzpřímenými muškáty a petúniemi. Výborně se tam daří oleandrům, ale ty nejsou do truhlíků. Každý rok se tak terasa asi o půlku zmenší, protože jsou kytky všude. Zrovna tak jako Papene mám každý rok soupis, kolik a kam budu potřebovat kytek, ale jakmile se dostanu do zahradnictví, nakupuji hlava nehlava, ikdyž vím, že na to nebude místo. Loni jsem tak přebytkama zazásobila celou základní školu. A ještě ke všemu jim ty truhlíky někdo ukradl,*plac* tak mám z letoška docela obavu.

binka*

Tato fotka je z půli června, tak jsou kytky ještě malé.

Co do truhlíků? #2
kytka*

Dnes na mě přišlo jaro, sestřihla jsem loňské muškáty/ nevím jestli tu zimu přežily, uvidíme za nějaký den jestli začnou obrážet. Mají ještě dost času než půjdou ven. Ale už to dnes bylo venku veselé ,sluníčko pražilo, vysvobodila jsem květníky s trvalkami a keříky ze záplavy sněhu a už je to u dveří veselejší. Zaseji afrikány , a jiné semínka , abych toho měla haba kuk*smich*,protože pak ty sazeničky ,to je peněz. A já mám kytiček stále málo:D, sice jsem na podzim nasázela na záhon růže a že nebudu nic kupovat, ale prostě jaro ve mě vždy vzbudí nové nápady.Ty se musí realizovat:D.Tak děvačata dáme se do toho , ať nám to všude krásně kvete.

kytka*

tak jsem vyfotila ty vyproštěné květníky z hromady sněhu.:D

Co do truhlíků? #3
binka*

Pěkné,u vás dnes takhle svítilo sluníčko? Tak proto se ho na nás nedostalo ...*smich*

kytka*

Dnes to byla nádhera ,měli jsme na teploměru 28 st Na jižním okně, tak jsem řádila venku, jenže jsou okolo ještě haldy snehu ,ale už jsem si chtěl vyndat sezení a posedět:D, ale pak jsem si vzala polatu a bylo.

dejavu*
hodnocení

2x

letos chci zkusit balazamínky, jsou vhodné na stinné okno a vypadají úžasně. :)

doplněno 23.02.10 18:52:

jj, je to Impatiens, vypadá to takhle eberazanalawnking.com/...

kytka*

Ve stínu jsou nádherné , při zaštipování dovedou narůst do ohromných rozměrů , měla jsem je s stinné zdi.

hodnocení

dejavu zdravím vás srdečně.*jasne* A jak balazaminek vypadá? To je krajový název? Už chvíli klikám a nemůžu nic najít *hi*

doplněno 23.02.10 17:03:

Tedy, drahé kolegyně, to máte pardní kytičky u parádních domů ;) Kouká z toho ta láska, se kterou to všechno pěstujete.

binka*

Já myslím,že balzamínka je Impatiens. Ale balzamína jde líp z pusy. :)

kytka*

Já říkam balzamíně ančička nebo sultánka-je nádherná a těch barev- Proč já tu mám takovej hic*zed*

kytka*

Tak tady je fotečka ,když jsem zkoušela petůnie a nebylo jich málo, je to již 7 let zpátky. Chtěla jsem mít změnu a ten rok byly stále přívalové deště. Takže vždy zvonil telefon přítel dcery mě zásoboval čerstvými zprávami o počasí z netu. Bude přívalový déšť , tak já nanosila všechny truhlíky do prádelny, byla plná vana ,plná prádelna . On totiž ten příval vždy bušil přímo na moje okna , nechtěla jsem o petůnky přijít. Ale pak když narostly tak už to nešlo. Ale byla to krása. Bohužel ,když pak na 14 dní odjedu tak , bylo po nádheře. Proto preferuji muškáty, ty přežíjí i přísušek.

Co do truhlíků? #4
binka*

Moc pěkné,to stálé přenášení znám. Jde to jen do doby, než pořádně narostou, pak už je člověk spíš zničí,jak s nimi manipuluje.

Ony zrovna petúnie déšť moc rády nemají, to byste o ně asi přišla.

A nosíte raději dřív,nebo čekáte na poslední chvíli? Já totiž dlouho čekám, říkám si, že se to přežene a potom v tom největším lijáku začnu přenášet všechno pod střechu. A když si všechno uklidím s předstihem, ani nekápne ...*smich*

papene*

*uf*Přidávám se k nosičům.Pokaždé když začne foukat zbystřím a většinou vše sundavám z terasy.;)Kolik květináčů už vzalo za své.To do krytů dáváme i kamínky, aby jen tak lehce nespadly.Někdy to vyjde, někdy ne.*zed*Petunky jsou hezké, ale vadímě jak se musí stále odebírat ty odkvetlé květy.Fuj jak to lepí.*blee*Ale stejně je zase koupíme.*smich*

doplněno 23.02.10 21:14:

*vtip*Tak to jste mě udělala radost, mám je moc ráda..Moc děkuji.Jak přijde čas, podívám se po nich.*bezim*

Co do truhlíků? #5
kytka*

Pokud Vám vadí toto kupte si surfinie, už mají druhy které se nemusí obírat.

papene*

:)A co begonie?Ty nikdo nemáte?

doplněno 23.02.10 22:00:

Mně připadají jako stále chcíplé.Nevim.Mamče se líbí tak je pěstuje.

Co do truhlíků? #6
binka*

Já begonie nemám. Nevím proč, ale tahle kytka mně nijak nechytla. Zkoušela jsem je asi předloni a nelíbily se mi tak, že jsem se snažila je udat. Představte si, že je nikdo nechtěl, tak skončily na kompostu ...

pt®

Můj pokus o skalku: PT /stařenka

pt®
23.02.10 22:16

obrázek:

Co do truhlíků? #7
papene*

*hi*Nějak nevidím.

doplněno 23.02.10 22:36:

Už vidím.*palec*Ta studna dobrý nápad.

pt®

Tohle si udělám: PT /stařenka/

doplněno 24.02.10 08:45:

Asi teda s tím dřevem, ta menší studna je trochu jako pro panenky. Dík za radu.

Co do truhlíků? #8
pt®

nebo tohle: PT /stařenka/

Co do truhlíků? #9
papene*

S tím dřevem je to hezčí.*palec*

doplněno 24.02.10 09:43:

Není zač.*placni*

kytka*

také begonie nemusím ,nevím proč- jednak mi tu nejdou a i když je někde vidím za okny tak nic moc. Jo holt každému co se líbí. Jinak ty studny jsou hezké ta dřevěná se mi líbí víc.*palec*

kytka*

já taky jako vy, pak mám na sebe vztek, že jsem se nechala vyhecovat, že bude pršet. Kolikrát ani nekáplo, tak jsem je zase nosila zpět. Asi si ti co na mě koukali ťukali na čelo, ale mě to bylo fuk. *smich**tanec*Ale s muškáty to je jednodušší. Hlavně ať už ten bílej... zmizí.

binka*

Přesně tak, ale nějak se mu nechce, je ho moc. Hlavně aby nenapadl další ...*stop*

Já mívám petúnií jen pár a dávám je raději do závěsu pod střechu. Raději mám muškáty. Myslím, že to bylo vloni, mi je pomlátily kroupy,nebyla jsem doma a nemohla je uklidit. Skoro jsem brečela, když jsem tu spoušť viděla*plac*. Naštěstí to přežily a vzpamatovaly se.

U nás PRŠÍ! já pořád co to cvaká ...

kytka*

U nás také prší aspoň to zase ubyde a začne se vše zelenat, už jsem zvědavá , :Djak přežilo to co jsem na podzim zasadila.

hodnocení

Jo jo, už jsem ji našla. Jednou jsem ji viděla na záhonu zahrádky kolem cestičky, obrovské množství, na plném slunci a byla nááádherná. Tady, na ostravsku, se jí říká voďanka.*hej*

doplněno 26.02.10 10:35:

Hupla mi odpověď hodně daleko. Mluvím o balzamince.

kytka*
hodnocení

0x

Už se také nemohu dočkat. Já mám všechna okna na jih, od rána do večera výheň. Přežívají a daří se jedině převislým muškátům . Měním barvy a dám je letos zase. Vyzkoušela jsem petůnie, surfínie, vše možný mix , ale tyto muškáty mi nejlépe prospívají. 2x denně je musím zalévat brzy ráno a večer než to vše oběhnu trvá to 1hodinu, ale stojí to za to.

madla*

A nebylo by lepší , v případě, že kytky jsou ve výhni, (já jí mám na balkoně taky, ale jen v odpoledních hodinách) pořídit si samozavlažovací truhlíky? Jednorázově naleju do jednoho (dlouhý 80 cm) cca 10 litrů vody, pokud je horko, dolévám tak jednou za 3 dny, pokud je chladněji, stačí jednou týdně. Taky jsem už přestala experimentovat s různými druhy rostlin a dávám jen převislé i vzpřímené muškáty. Ty se mi osvědčily nejvíc a vydrží i tu výheň bez úhony.

kytka*

já nad těmi truhlíky uvažovala, ale loni jsem měla muškáty nádherné , narostly pěkné dal jsem hned při sázení hnojivo do zeminy ,které se postupně uvolňovalo celé léto a kytičky krásně rostly. Já to mám jako rituál , to zalévání. Okna mám dole , takže zalévám z venku , někdy i hadicí, budu věrná mým truhlíkům. Navíc jich mám hodně, tak by to stálo hodně peněz a to si za ně radši koupím další kytičky ,třeba do záhonu.*smich*:DTo abych jich neměla málo:D

inulina*
hodnocení

0x

Také máme balkón na jih a převislé muškáty vypadaly úžasně. Dařilo se jim *palec*

hodnocení

0x

mám nakoupené samozavlažovací truhlíky a už je používám po několikátou sezónu, na severní stranu sázím fuchsie - různé barvy :) tam se jim daří, taky tam jsou voskovky, když se pohnojí, jsou překrásné :) na slunnou stranu vzpřímené muškáty, většinou cihlová barva, kombinace s bílou bakopou, už se těším, až to vypukne :)

binka*

Já mám kuchyňské okno na severní stranu a každý rok tam cpu muškáty. Je fakt, že se nedají srovnat s těmi z jižní strany.

Proto jsem se rozhodla, že tam letos budou fuchsie. Ale jestli mi tam nepůjdou , tak běda vám, běda vám! *smich*

kytka*

Dostala jsem jeden rok darem nádherné stromkové fuchsie, ale bohužel ten žár nepřežily. Moc se mi líbí, ale už je nebudu mořit.

Tak ať máte krásná okna.*palec*Teď jsem koukala ,že už macešky mají poupata, takže tak za 2-3 dny to vypukne-pokvetou.

hodnocení

Toto je kráááásnééé počteníčko. Mňam, mňam. Vždycky jsem si o sobě myslela, že lidem závidím pouze dlouhé a krásné manželství, ale to jsem nevěděla, že jsem taková potvora závistivá, když koukám na vaše kytičky. *haha* Pořád jsem přemýšlela, proč se tak hrozně starám co do truhlíků, ale až po vašem povídání mi to došlo. Muškátky jsou bez diskuze. Ale když chci změnu a takovou jako zahrádku v každém truhlíku i pro sebe, co není vidět z ulice, ale z okna ano, tak to není tak jednoduché. *nevi*Pár kytek loni bylo krásných, ale jen polovinu léta. V srpnu jich to pár vzdalo. Je pravda, že ostatní se rozrostly a přivítaly více místa. Teď vím, že jich tam zas až tolik nesmím narvat, ale bojím se, že v polovině srpna bude truhlík poloprázdný, ubohý. A kde až do října?!*jasne*

kytka*

babkazov je tolik druhů, že můžete obměňovat jak je libo, já když některý truhlík už vypadá uboze, vyhodím a zasadím nové. Nyní není problém, dřív takový výběr nebyl.A líbí se mi i malé brsleny , vřesy a trávy do truhlíčků kam tak nesvítí. To dávám až k podzimu.Ale mohou být celý rok a oko potěší.

inulina*
hodnocení

0x

Dnes je u nás velice krásně *slunce* Tak jsem alespoň vydrbala balkón. Už mě začínají svrbět ruce na truhlíčky a kytičky. Plánuju dát letos opět muškáty, tentokrát klasický (nepřevislý). Loni jsem začala už v březnu a díky zaštipování se mi hodě rozrostly.

Dívám se na fotečky všech vašich kytiček a opravdu nádhera. Závidím vaše zahrádky *hi* snad jednou v budoucnu taky nějaká bude... *andel* Ať se všem v pěstování daří :)

kytka*
hodnocení

0x

ještě tip na mix do truhlíků to přežije každé počasí.

Co do truhlíků? #10
binka*

Jsou to petúnie a muškáty v jednom truhlíku, nebo špatně vidím?

kytka*

surfinie a muškáty .

papene*

A ty cancourky?:D

binka*

ty cancourky jsou asi plectrantus

doplněno 25.02.10 19:14:

...a dokážou udělat pěkné cancoury, klidně i metr a půl!

Ty cancourky je Plectranthus - česky se mu říká molice.Přidává se do truhlíků k rozkvetlým letničkám. Má odpuzovat mouchy, po promnutí je cítit, někomu příjemně, někomu ne...*slunce*

papene*

Tak jsem si to myslela správně.Já ji říkám smrdutka.:DS tima mouchama nevím, ale mně odpuzuje dobře*blee*

Rostliny:Plectranthus forsteri - moud Forsterův (molice)

Poslal(a) svojtka 02.07 2007 10:14:51 (15860 čtenářů)

Vzhled: jako letnička pěstovaný polokeř s převisajícími výhony o délce až 2 m; květy nenápadné, bílé; listy srdčité, sytě zelené, zpravidla bíle olemované, trpce vonící

Výsadba:

od poloviny května s rozestupy 20-30 cm

Péče:

zeminu udržovat mírně vlhkou; až do poloviny srpna každé 2 týdny přihnojovat; přezimování je možné (na světle a při 10 °C), předtím zkrátit dlouhé výhony

Rozmnožování:

pomocí řízků odřezávaných v březnu/dubnu; mladé rostliny v zájmu budoucího košatějšího vzrůstu zaštipovat

Uplatnění:

nádherný, avšak rychle rostoucí průvodce v létě a na podzim kvetoucích rostlin, jako třeba pelargonií nebo listopadek

Výška:

15-30 cm

Doba květu:

srpen-září

Dobrá rada

Listy molice při doteku vydávají "kostelní" vůni (také se jí říká kadidlový keř) a má schopnost odpuzovat například moly nebo komáry.

binka*

Snesou se v jednom truhlíku? Třeba petúnie a muškáty to není zrovna šťastná kombinace, co se týče nároků na vodu.

Snesou se v jednom truhlíku, ale lepší je je zaštipovat, oni lépe košatí.

binka*

Atramo, já měla na mysli, jestli se snesou muškáty a surfínie. Plectranthus se vejde všude.

Aha, myslím, že se snesou, ale lepší je když je každá zvlášť, lépe vynikne jejich krása. Nebo na balkóně jeden truhlík surfínek, jeden muškátů nastřídačku, to vypadá pěkně, když je těch různých druhů v sobě, tak to vypadá přeplácaně... Vzpomeňte si na nádherné balkony v Rakousku, Itálii, a jinde ve světě. Vždy to bývá jeden druh a jedna barva, aby to vytvořilo celek... Jo už aby to bylo...*slunce*

kytka*

sesou, vidíte jak prospívají.Surfínky jsou jiné než petůnky, jsou bezproblémové , nevadí jim ani déšť jako petunkám.A molice ta je vděčná i přezimuje na chodbě v chladu.

piva*
hodnocení

0x

Já mám balkon na jih, svítí tam sluníčko celý den. Loni jsem tam měla pelargonie, převislé i vzpřímené. Letos, ale dám jen vzpřímené, máme byt v 7. patře, tak tu docela dost fouká a loni jsem z nich moc neměla. Taky letos dám gazánie, jsou úžasné, na sluníčku se jim daří výborně. Jen jsem je loni zasela docela pozdě, tak mi začaly kvést až během léta, ale zato vydržely až do mrazů, škoda že měly spoustu neotevřených poupat, v listopadu už moc sluníčko nesvítí, tak se jim nechtělo otvírat. Taky je někdo dáváte? A už máte zaseto? Já budu snad o víkendu.

binka*

Já už mám gazánie zaseté a mají už asi 2 cm.

hodnocení

A bakopu? Cancourky s bílými kvítky nikde nevidím. Tu nepoužíváte. Já ji miluji. Taky chvilku zaštipuji ale nikdy ji nepustím na příliš dlouhé výhony *hej*stejně jako molici.

Nenávidím tohle roční období-škvára snad i v posteli, psí hovínka, odpadky, řvoucí vrány *blee* Fůůůj! Už aby tady bylo jaro

papene*

;)Zde se můžete inspirovat: okrasne-rostliny.cz/...

papene*

*uf*Konečně jsem sehnala žlutý muškát.*ua*

Co do truhlíků? #11

kytka*

Měl ho i Siebersz v nabídce . Ale odolala jsem *plac*

papene*

No jo, ale chtěl za něj 142 kč a ještě něco za poštovné.*bzum*

*palec*Koupila jsem ho u nás v pidi zahradnictví za 55 kč.*ua*

doplněno 30.03.10 18:32:

Pro jistotu jsem raději hned koupila 4.:D

Co do truhlíků? #12
kytka*

to se mi právě nechtělo dávat,*zed* to je suprový nákup za 55kč*palec*

papene*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]